Jestli ráno věčně nestíháte, tyhle domácí sušenky vás zachrání. Jsou vláčné, voňavé a slazené jen ovocem. Díky vločkám a ořechům zvládnou nahradit snídani i poslouží jako zdravá svačina, která vám dodá energii na celé dopoledne.
Domácí ovesné sušenky jsou plné zdravých surovin, bez přidaného cukru a vcelku rychle hotové. Zachrání vás na výletě, v práci i ráno, když zkrátka nemáte čas ani na misku vloček.

Zdravé sušenky s ovesnými vločkami, rozinkami, ořechy, jablky a banány (vegan)
Na asi 30 sušenek potřebujete:
- 2 co nezralejší banány
- 1 jablko
- 2 hrnky jemných ovesných vloček
- 2 lžíce chia nebo mletého lnu
- ⅓ hrnku rozpuštěného tuku (kokosového, másla, ghí)
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky skořice
- ¼ lžičky muškátu
- ¼ lžičky citronové kůry
- ¼ lžičky soli
- ½ hrnku rozinek či brusinek
- ½ hrnku ořechů (vlašských, pistácií nebo mandlí)

Postup
- Jablko nastrouhejte najemno (ani nemusíte odstranit slupku a jádřinec, jablko stačí jen kolem dokola ostrouhat), přidejte kousky banánů (čím měkčí, tím lepší) a vidličkou je s jablkem rozmačkejte.
- Do směsi vmíchejte vločky, chia nebo mletý len, rozpuštěný kokosový tuk (ten sušenky krásně ovoní), sodu, koření, sůl, rozinky a nahrubo nasekané ořechy.
- Pořádně promíchejte a na plech vyložený pečicím papírem tvarujte rukama sušenky, při pečení se těsto nerozteče. Já si pomáhám kulatým vykrajovátkem, které položím na papír, rozetřu do něj necelou lžíci těsta a kroužek sundám.
- Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut dozlatova. Nechte chvíli chladnout na plechu, pak přesuňte na mřížku.
- Vychladlé sušenky skladujte v dobře uzavřené dóze. Při pokojové teplotě vydrží asi 2 dny, v lednici klidně týden a v mrazáku ještě mnohem déle. Pak je stačí nechat chvilku povolit v troubě či mikrovlnce.
Tipy & triky:
- Čím tenčí sušenky uděláte, tím budou křupavější. Vyšší zase zůstávají uvnitř hezky vláčné, jen nevydrží tak dlouho a je lepší je uchovávat v lednici.
- Pro více bílkovin i chuti nahraďte tuk o něco větším množstvím rozehřátého ořechového másla, i obyčejné arašídové dá sušenkám dobrou chuť.
- Čím zralejší/hnědší banány použijete, tím budou sušenky sladší. Pokud by vám přece jen přišla hmota málo sladká, dochuťte ji trochou medu nebo oblíbeného sirupu.
- Místo rozinek můžete použít i čerstvé drobné ovoce jako borůvky, ostružiny nebo na kousky nakrájená jablka, jen počítejte s tím, že sušenky nebudou tak sladké.
- Pro ještě komplexnější snídani si k ovesným sušenkám dejte čerstvé ovoce a bílý jogurt nebo zabalte balení kefíru, podmáslí či acidofilního mléka. Kysané mléčné výrobky stejně jako vločky podporují správné trávení.

The post Snídaňové sušenky bez cukru. Energie sbalená na cesty i do práce appeared first on Forbes.