Čtvrtek 25. záříSvátek má Venku je 8 °C, Zataženo Déšť

Sušenky nabité čokoládou a ořechy. Chilli ganache jim dodává pikantní nádech

Forbes Před 4 hodinami

Dopřejte si voňavé špaldovoořechové sušenky s čokoládovými kousky, jemně provoněné vanilkou, se štědrou vrstvou pikantní čokoládové ganache. Hodí se k jakékoli příležitosti včetně Vánoc a chutnají i jen tak samotné, bez náplně. Ve verzi pro děti jednoduše vynechte chilli, sobě zase klidně přidejte o něco navíc.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Ořechové sušenky s čokoládovou náplní s chilli

Na cca 70 sušenek (35 slepovaných) potřebujete:

  • 80 g vlašských ořechů
  • 170 g změklého másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 250 g hladké špaldové mouky
  • ½ lžičky skořice
  • Špetka soli
  • 60 g hořké čokolády (min. 60%)

Čokoládová ganache (s chilli):

  • 150 ml 33% smetany ke šlehání
  • 150 g kvalitní hořké čokolády (min. 60%)
  • Chilli podle chuti
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Vlašské ořechy opražte nasucho na pánvi a po vychladnutí je najemno rozmixujte. Změklé máslo vyšlehejte s třtinovým cukrem a vanilkou do nadýchané konzistence.
  2. V jiné míse promíchejte prosátou mouku, skořici, špetku soli, mleté ořechy a nadrobno nasekanou čokoládu.
  3. Moučnou směs postupně zapracujte do máslového krému. Začněte vařečkou a pokračujte rukama. Těsto zploštěte na placku, zabalte do fólie a dejte alespoň na 2 hodiny do lednice.
  4. Vychlazené těsto nechte trochu povolit a mezi dvěma pečicími papíry vyválejte na tloušťku asi 4 mm. Vykrajujte kolečka o průměru 3,5 až 4 cm a postupně je skládejte na plechy vyložené pečicím papírem.
  5. Pečte při 200 °C 8 až 10 minut podle skutečné velikosti sušenek, dokud okraje nezačnou lehce zlátnout. Nechte chvíli zchladnout na plechu a přesuňte na mřížku.
  6. Smetanu v rendlíku zahřejte téměř k varu. Pro pikantní verzi přihoďte rozříznutou čerstvou nebo sušenou papričku (případně vločky nebo mleté chilli). Papričku poté vyjměte a ohřátou smetanu nalijte do misky na nadrobno nakrájenou čokoládu.
  7. Nechte asi minutu stát, aby se čokoláda rozpustila, a rozmíchejte dohladka. Ganache nechte vychladnout, čímž zároveň ještě trochu zpevní. Pak sušenky postupně naplňte a slepte k sobě.

Tipy & triky

  • Naplněné sušenky skladujte v uzavřené dóze v chladu. Sušenky zůstanou křehké a krém pevný.
  • Pokud netoužíte po pikantní ganache, jednoduše chilli vynechte. Pro ještě pikantnější verzi přihoďte do smetany o papričku více.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

The post Sušenky nabité čokoládou a ořechy. Chilli ganache jim dodává pikantní nádech appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek