Do půl hodiny na stole, plné chuti a bez těžkého pocitu. Hráškové rizoto s mátou a opečeným sýrem halloumi je lehké, svěží, a přitom syté tak akorát – ideální letní oběd nebo večeře, když chcete zelenou vzpruhu bez zdlouhavého vaření.

Hráškové rizoto s mátou, pórkem, citronem a sýrem halloumi
Na 4 porce potřebujete:
- 500 g mrazeného hrášku
- 1 hrst máty nebo bazalky
- 50 g másla
- 1 pórek, velká cibule nebo 2 šalotky
- 300 g rýže carnaroli nebo arborio
- 2 stroužky česneku
- 100 ml bílého vína
- 750 ml vývaru (kuřecí či zeleninový)
- Sůl
- 125 g mascarpone nebo 70 g parmezánu
- 1 lžíce citronové šťávy
K podávání:
- 1 až 2 balení sýru halloumi
- Olivový olej

Postup
- Nerozmrazený hrášek vhoďte do osolené vroucí vody, 3 minuty vařte, poté sceďte a propláchněte studenou. Asi třetinu hrášku nechte vcelku a zbylý rozmixujte se zhruba třemi naběračkami vody z vaření a mátou či bazalkou.
- Z pórku odstraňte oschlé části, podélně ho rozpulte, propláchněte od hlíny a nakrájejte na tenké plátky. Ve velké pánvi rozehřejte máslo a pórek (nebo cibuli či šalotku) na něm pomalu opékejte. Během restování osolte, a když začne zlátnout, přidejte nasekaný česnek. Po pár vteřinách vmíchejte rýži, ještě chvíli zahřívejte, zalijte vínem a nechte ho zprudka odpařit.
- K rýži vmíchejte vývar a trochu soli a pozvolna za občasného míchání vařte na skus. Podle potřeby přidejte tekutinu. Do rizota přidejte hráškové pyré, celý nerozmixovaný hrášek, mascarpone, lžíci nebo víc citronové šťávy a klidně i nastrouhanou citronovou kůru pro větší svěžest.
- Mezitím na olivovém oleji dozlatova opečte plátky sýru halloumi, trvá to jen pár minut. Dejte jedno či dvě balení podle toho, jaký máte hlad a kolik potřebujete bílkovin. Rizoto podávejte ozdobené plátky sýru, lístky máty a čerstvým hráškem.
Tip: K rizotu můžete přidat i jiný zdroj bílkovin než sýr: výborné jsou opečené plátky slaniny či prosciutta, hřebenatky na másle, orestované krevety dochucené trochou chilli a česneku nebo třeba stracciatella.

The post Svěží oběd bez těžkostí. Krémové hráškové rizoto s mátou a halloumi appeared first on Forbes.