Pondělí 21. červenceSvátek má Venku je 17 °C, Skoro Zataženo

Svěží oběd bez těžkostí. Krémové hráškové rizoto s mátou a halloumi

Forbes Před 12 hodinami

Do půl hodiny na stole, plné chuti a bez těžkého pocitu. Hráškové rizoto s mátou a opečeným sýrem halloumi je lehké, svěží, a přitom syté tak akorát – ideální letní oběd nebo večeře, když chcete zelenou vzpruhu bez zdlouhavého vaření.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Hráškové rizoto s mátou, pórkem, citronem a sýrem halloumi

Na 4 porce potřebujete:

  • 500 g mrazeného hrášku
  • 1 hrst máty nebo bazalky
  • 50 g másla
  • 1 pórek, velká cibule nebo 2 šalotky
  • 300 g rýže carnaroli nebo arborio
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml bílého vína
  • 750 ml vývaru (kuřecí či zeleninový)
  • Sůl
  • 125 g mascarpone nebo 70 g parmezánu
  • 1 lžíce citronové šťávy

K podávání:

  • 1 až 2 balení sýru halloumi
  • Olivový olej
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Nerozmrazený hrášek vhoďte do osolené vroucí vody, 3 minuty vařte, poté sceďte a propláchněte studenou. Asi třetinu hrášku nechte vcelku a zbylý rozmixujte se zhruba třemi naběračkami vody z vaření a mátou či bazalkou.
  2. Z pórku odstraňte oschlé části, podélně ho rozpulte, propláchněte od hlíny a nakrájejte na tenké plátky. Ve velké pánvi rozehřejte máslo a pórek (nebo cibuli či šalotku) na něm pomalu opékejte. Během restování osolte, a když začne zlátnout, přidejte nasekaný česnek. Po pár vteřinách vmíchejte rýži, ještě chvíli zahřívejte, zalijte vínem a nechte ho zprudka odpařit.
  3. K rýži vmíchejte vývar a trochu soli a pozvolna za občasného míchání vařte na skus. Podle potřeby přidejte tekutinu. Do rizota přidejte hráškové pyré, celý nerozmixovaný hrášek, mascarpone, lžíci nebo víc citronové šťávy a klidně i nastrouhanou citronovou kůru pro větší svěžest.
  4. Mezitím na olivovém oleji dozlatova opečte plátky sýru halloumi, trvá to jen pár minut. Dejte jedno či dvě balení podle toho, jaký máte hlad a kolik potřebujete bílkovin. Rizoto podávejte ozdobené plátky sýru, lístky máty a čerstvým hráškem.

Tip: K rizotu můžete přidat i jiný zdroj bílkovin než sýr: výborné jsou opečené plátky slaniny či prosciutta, hřebenatky na másle, orestované krevety dochucené trochou chilli a česneku nebo třeba stracciatella.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

The post Svěží oběd bez těžkostí. Krémové hráškové rizoto s mátou a halloumi appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek