Středa 25. červnaSvátek má Venku je 22 °C, Zataženo

Těsně po náletu se hospoda vždy naplní lidmi, říká český podnikatel v Izraeli

Forbes Před 6 hodinami

Ostřelování z Íránu je nebezpečnější než z Pásma Gazy a z Libanonu. „Několik mých zaměstnanců má zcela zničené byty,“ říká v rozhovoru pro Forbes Rastislav Pechr, zakladatel a majitel restaurace Little Prague, která na předměstí Tel Avivu Izraelcům nabízí česká jídla.

Mezi Izraelem a Íránem probíhá konflikt už jedenáct dní a je otázka, zda ho skutečně zastaví dnes uzavřené příměří, které pomohl dojednat americký prezident Donald Trump. Hned dopoledne ostatně došlo k další roztršce mezi oběma státy, kdy Izrael slíbil Iránu odvetu za odpálení dalších raket na jeho území. Tou se stalo zničení radarového systému poblíž Teheránu. A je otázka, jak se bude situace vyvíjet dál.

Více než týden každopádně židovský stát útočil na íránské objekty a Teherán na to odpovídal raketami. Naplánovaný rozhovor s Rastislavem Pechrem jsme proto několikrát odkládali. „Teď se mi sem nahrnuli lidi po náletu, bohužel nemám čas,“ omlouval se. Jindy zase kvůli bezpečnostní situaci v Tel Avivu a okolí do práce nedorazil personál, a Pechr musel většinu práce v restauraci zastat sám.

„Část zaměstnanců se bojí cestovat do práce. Jedna z našich číšnic zase žije jen s babičkou, která by sama nesešla do krytu. Takže teď s ní zůstává doma,“ popisuje Pechr. Ani zákazníků nepřichází v těchto dnech do restaurace mnoho, takže pro všechen personál by se stejně práce nenašla.

Řada restaurací na ostřelovaných územích Izraele úplně zavřela, případně omezila provoz. „My stále fungujeme hlavně díky tomu, že máme věrné stálé zákazníky,“ vysvětluje Pechr. I tak restaurace Little Prague zažívá ekonomicky náročné časy. „Je to jako bychom se vrátili do období covidu, čtyřicet procent objednávek si lidé berou s sebou,“ říká český podnikatel s tím, že řada lidé se bojí kamkoliv zbytečně chodit.

Během posledních vyhrocených dní, býval v restauraci největší nával po náletu. Hospoda se totiž nachází v bytovém domě, kde je i veřejný kryt. „Když je ohlášen nálet, všichni se tam běží schovat,“ popisuje Pechr. Jakmile je poplach odvolaný, místní vědí, že mají tak hodinku nebo dvě do případného dalšího poplachu a to tu dobu bývá klid.

„Napětí z lidí opadne. A těsně po náletu se nebojí přijít na pivo,“ vysvětluje Pechr. V poslední době Izrael čelil tak dvěma nebo třem náletům za den, takže řada lidí má obavu jít na procházku či na pláž do míst, kde nebude v dosahu kryt. „V neděli ráno byl nálet opravdu masivní, vypálili na nás asi čtyřicet raket,“ říká Pechr.

S útoky z Gazy se to nedá srovnat

A popisuje, jak systém v Tel Avivu funguje. Jakmile protiletadlová obrana zaznamená, že došlo k odpálení rakety, tak všichni dostanou do mobilu textovou zprávu. Varování se objeví i v televizi. „Máme se dostat ke krytu zhruba do deseti minut a čekat sirény,“ říká Pechr. Když zazní sirény je potřeba být v krytu do minuty.

Další textová zpráva pak informuje o tom, že už je bezpečné kryt opustit. „Když přicházely útoky z Pásma Gazy a Libanonu, tak jsme vešli do krytu a po pár minutách už jsme ho sami opouštěli. Jenže balistické střely z Íránu jsou mnohem nebezpečnější,“ srovnává Pechr. Jsou větší a mohou způsobit opravdovou katastrofu. Na zem dopadá spousta úlomků.

V krytu je tak potřeba strávit zhruba půl hodiny. „Při útocích z Gazy se většina lidí do krytu schovala jen na chvilku, někteří do krytu ani neodcházeli,“ říká Pechr. Teď jakmile člověk zůstane mimo kryt, dostává se do velkého ohrožení života. „Minulý týden došlo k tak silnému útoku, že několik mých zaměstnanců má zcela zničené byty,“ říká.

Obtíže se zásobováním ale ani v posledních vyhrocených dnech Pechr řešit nemusel. „Funguje více méně bez problémů. Izrael už prožil tolik válek, že jsou zdejší lidé odolní,“ říká Pechr. Přijel mu třeba dodavatel masa ve chvíli, kdy začaly houkat sirény. „Sešli jsme do krytu a po ukončení poplachu jsme spolu vyložili maso. Dodavatel si dal kafe a jel dá,“ popisuje majitel české restaurace.

V tuhle chvíli má restaurace Little Prague v Izraeli dvě pobočky. Ta v Tel Avivu funguje jako franšíza. Druhou u moře v nedalekém Bat Jamu, které je vlastně předměstím Tel Avivu, vede sám Rastislav Pechr. Zaměstnává tam pětadvacet lidí a roční tržby se dosahují v přepočtu asi 30 milionů korun.

„Pobočka v Tel Avivu je nyní zavřená. Čtyřicet procent zákazníků tam tvoří turisté a ti nyní nepřijíždějí. Navíc můj franšízant je důstojník a teď narukoval do armády,“ popisuje Pechr. V dobách největšího rozkvětu podnikání ale provozoval v Izraeli dokonce čtyři pobočky. Česká kuchyně a pivo přitahovaly zákazníky.

Odjel na dovolenou a už se nevrátil

Rastislav Pechr přišel do Izraele z Česka před více než čtvrtstoletím. „Přijel jsem jako turista a poznal jsem tady svou manželku. Země se mi zalíbila natolik, že jsem zůstal,“ říká. Tehdy v Izraeli žila vcelku početná komunita Čechů a Slováků, kteří tam díky relativně benevolentní legislativě mohli pracovat.

Po dvou letech pobytu v Izraeli Pechr založil restauraci, která byla určená hlavně pro krajany. Nabízela tradiční česká jídla a pivo. Jenže v roce 2002 došlo k nejkrvavějšímu útoku druhé intifády. „Řada Čechů a Slováků dostala strach a vraceli se domů,“ popisuje Pechr. Izrael také začal více potírat nelegální práci, mnozí se obávali postihů nebo byli deportováni.

Restaurace Little Prague přišla o tradiční zákazníky. Začala se tak orientovat hlavně na Židy ze zemí bývalého Sovětského svazu. „V restauraci v Bat Jamu dnes tvoří zhruba sedmdesát procent našich zákazníků,“ říká Pechr. Podnik ale vyhledávají také Izraelci, kteří navštívili Prahu.

„Praha je oblíbenou turistickou destilací místních lidí. Snad ani neznám Izraelce, který tam nikdy nebyl a většina z nich přijíždí z Česka nadšených. Oceňují, že je Praha malebná a levná, chutná jim české pivo,“ říká Pechr. Řada lidí si chce hezký zážite z dovolené zopakovat, takže přicházejí alespoň k nám do restaurace. „Velká Praha tak dělá té naší malé dobrou reklamu,“ podotýká podnikatel.

Zákazníci si v restauraci Little Prague rádi dávají smažený sýr, populární je také husí stehno s knedlíkem a se zelím. V nabídce jsou ale třeba i utopenci, bramboráky nebo topinky. Z piva jde na odbyt nejvíce Budvar. Půllitr vyjde v přepočtu zhruba na 180 korun.

Restaurace nabízí i vepřové maso, konkrétně pečené koleno, žebra nebo vepřový řízek. Pro některé zákazníky to může být lákavé, jiné naopak odrazuje. „Věřící Židé ale vepřové nesmí, takže často přicházejí jen na pivo. To si někdy nechávají načepovat do jednorázové kelímku. Mají tak jistotu, že je vše sterilní a košer,“ vysvětluje Pechr.

The post Těsně po náletu se hospoda vždy naplní lidmi, říká český podnikatel v Izraeli appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek