Na jihomoravské vesnici vznikl podnik, který by svou atmosférou směle obstál i na rušnějších adresách. Kafe&Květina ve Svatobořicích u Kyjova spojuje svět voňavé kávy s čerstvými květinami a vytváří originální prostor, kde se mísí exotika, útulnost i hlubší filozofie. Majitel Lukáš Macháček vsadil na osobní přístup, estetiku a emoce – a kavárna s floristickým puncem si rychle získala srdce místních i návštěvníků z daleka.
Dveře podniku Kafe&Květina se nezastaví. Kdo nemá rezervaci, přichází jen s malou šancí, že si sedne. Tenhle prostor zkrátka láká, už jen tím, jak vypadá: spousta řezaných kytic či zelených rostlin číhajících doslova na každém kroku evokují ten správný exotický jungle vibe.
Ale samozřejmě i svým konceptem: za kavárnou spojenou s květinářstvím vyrážejí místní i turisté. „Mým cílem bylo udělat něco, co u nás v Česku není úplně běžné, rozhodně ne na vesnici, která má tři a půl tisíce obyvatel. Chtěl jsem být floristou a zároveň mě lákalo to propojit s gastronomií,“ říká majitel podniku Lukáš Macháček, který předtím osmnáct let pracoval v gastronomii jako provozní.
Druhým dechem doplňuje, že největší motivací pro vybudování vlastního byznysu bylo časté cestování do zahraničí.
Do vizuální podoby podniku se tak dle něj nejvíce promítla oslnivě pulzující atmosféra Lisabonu, Abú Dhabí nebo Mallorky. Z poslední zmíněné destinace se navíc před nedávnem vrátil a přivezl si další inspiraci na zvelebování svého podniku, který funguje od 15. listopadu minulého roku.
Zpočátku majitel mířil převážně na květinářství: káva nebo zákusek měly sloužit jen jako doplněk na zkrácení času, než se zákazníkovi uváže kytice. Ještě před otevřením se ale podnikatelská vize obrátila přesně opačným směrem. A tak v unikátních prostorách bývalé rodinné kovárny založené v roce 1942 a fungující ještě v roce 2014 vyrostla kavárna doplněná o květinářství.
Podle Macháčka v sobě celý koncept podniku nese trochu hlubší odkaz, než je pouze káva, dezerty, prosecco a květiny.





„Cestování a s tím spojené zážitky mi otevřely oči. Pochopil jsem, že krása není jen o dokonalosti. Uvědomil jsem si také, že by člověk neměl šířit zbytečně negativní energii a měl by si naplno užívat přítomný okamžik. Chtěl jsem vytvořit místo, kde může být každý sám sebou, kde se neřeší malichernosti a kde si každý může užívat po svém. I proto se naším mottem stal slogan: ‚Je o. k. nebýt perfektní‘,“ dodává.
Celý projekt vznikal postupně po dobu jednoho a půl roku. Majitel nejprve absolvoval rekvalifikační floristický kurz doplněný praxí v květinářství, kam docházel odpoledne po práci. Pár měsíců před ostrým spuštěním podniku dokončil také rozsáhlejší baristický kurz u zavedené brněnské pražírny a sítě kaváren The Roses. A právě jejich výběrovou kávu budete moci v tomto podniku vyzkoušet.
Následovalo pět měsíců intenzivních rekonstrukčních prací, z nichž vzešel podnik rozkládající se na zhruba stech metrech čtverečních.
Když vstoupíte do kavárny, ani na okamžik vás nenapadne, že se nacházíte v malé vesnici. Naopak si budete připadat, jako byste zrovna dorazili na dovolenou, jejíž konec je v nedohlednu. Okamžitě vás také v zátylku pošimrá vůně čerstvě upraženého kafe.
Adresa: Vrbátky 84, Svatobořice
Otevírací doba: 9–18, v pátek a v sobotu do 19 hodin
Jakmile se trošku zorientujete, nepochybně oceníte rustikálně pojatý prostor, z něhož doslova dýchá ryzí hravost. Lehce oprýskané zdi s povzbuzujícími texty nebo přiznané cihly jsou v sympatickém kontrastu k bujné zelené vegetaci i vyladěným prvkům od vzpomínkových fotografií z dob, kdy se v objektu ještě kovalo, až po keramické hrnky speciálně vyrobené pro kavárnu. Design si kompletně vzal na starost Macháček se svým manželem.
„Jedinečnost objektu nám umožnila, abychom zde mohli zanechat spoustu starých prvků a do nich následně vsadit ty moderní. Baví nás i nejmenší drobnosti, které umocňují to, že se člověk v kavárně nenudí a pořád se má na co dívat,“ zmiňuje Macháček.
Což se skutečně také děje. A ačkoli kavárna ještě nemá kuchyň ani vlastní výrobnu, o dezerty nepřijdete. Ty momentálně pečou čtyři externí cukráři. Díky tomu, že každý peče trošku jinak a vymýšlí různé novinky, je nabídka skutečně velmi rozmanitá.
Mezi největší lákadla patří signature dort pojmenovaný po kavárně Kafe&Květina, dostupný vždy o víkendech. O dokonale nadýchaném světlém korpusu s jemným pyré z lesního ovoce, plněným vanilkovým crème mousseline s dotekem čerstvě pražené kávy i marcipánem s jedlými květy se vám zaručeně bude zdát ještě minimálně měsíc od návštěvy.



Za vyzkoušení ovšem stojí také ostatní dezerty vychytané do posledních detailů. Vypíchnout můžeme křehkou tartaletku s ovocem a krémem lehčím než obláček.
Zákusky navíc můžete spárovat s vynikající matchou, bublinkami prosecca nebo šálkem poctivé kávy: na mlýnku je tady brazilská, etiopská, honduraská či z Guatemaly.
Kromě gastronomických požitků můžete sobě nebo druhému udělat radost pokojovkou nebo pugétem ze sezonních a vždy čerstvých květin. Momentálně frčí hlavně hortenzie, pivoňky či růže. Od otevření zde probíhá také pravidelná Škola prosecca a různé tematické workshopy.
„Momentálně pomalu chystáme zázemí kuchyně, která bude v budoucnu sloužit pro přípravu snídaní a brunchů. Společně s kuchyní vytvoříme i rozšířené posezení ve vnitrobloku objektu. V další etapě máme v plánu udělat i půdní vestavbu s apartmány,“ prozrazuje Lukáš Macháček.
The post Úkaz na moravské vesnici. V bývalé kovárně podávají kávu, prosecco a květiny appeared first on Forbes.