Středa 11. červnaSvátek má Venku je 16 °C, Zataženo

Voní jako odpoledne v Provence. Earl grey koláč s borůvkami & levandulí

Forbes Před 20 hodinami

Na zahrádkách rozkvétá spanilá levandule. Svou čarovnou vůní dokáže harmonizovat mysl a s pokrmy umí nevídané věci. Vyzkoušejte její výjimečnost v originálním Earl Grey koláči s borůvkovým krémem.

Levandule není v naší kuchyni příliš používaná. Její pronikavé aroma se byť v malém množství velmi projeví na chuťovém profilu pokrmu. Proto buďte obezřetní s dávkováním, ale nebojte se levanduli v pokrmech využít. Výborně se hodí právě k aromatickému čaji Earl Grey, kde prohloubí jeho osobitou vůni, a skvěle se pojí také s borůvkami, pomerančem nebo ostružinami.

Dávejte však pozor, jakou levanduli používáte. Už na první pohled vidíte rozdíl v květenství – pro kuchyňské využití volte levanduli lékařskou. Má jednoduché květenství oproti honosnější levanduli korunkaté. Tu nechte spíš na okrasu vaší zahrady.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Earl Grey koláč na plech s borůvkami a levandulí

Na 12 kousků potřebujete:

  • 270 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky sušené levandule (kvítky)
  • 1 plná lžička čaje Earl Grey
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • Špetka soli
  • 140 g másla pokojové teploty
  • 150 g cukru
  • 3 vejce pokojové teploty
  • 250 g podmáslí pokojové teploty

Na prolití:

  • 50 ml plnotučného mléka
  • 1 plná lžička čaje Earl Grey
  • 1 lžička sušené levandule (kvítky)
  • 100 g slazeného kondenzovaného mléka
  • 1 lžička vanilkové pasty

Krém:

  • 70 g borůvek (mrazených)
  • Moučkový cukr
  • 250 g mascarpone
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 120 g tvarohu (tužší, ideálně Madeta)

Na ozdobení:

  • Borůvky
  • Čerstvá levandule
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Mouku prosijte do větší mísy. Levanduli a čaj roztlučte v hmoždíři a pak přes sítko prosijte k mouce. V sítku zůstanou pravděpodobně měkké částečky z kvítků, ty do těsta nepřidávejte. Dále k mouce přidejte kypřicí prášek a sodu, špetku soli a promíchejte.
  2. Změklé máslo pokojové teploty vyšlehejte s cukrem do pěny.
  3. Postupně zašlehejte vejce a nakonec podmáslí. Tuto směs vařečkou důkladně zapracujte do moučné směsi.
  4. Těsto přendejte do formy o rozměru 25 x 27 cm vyložené pečicím papírem. Uhlaďte. Pečte při 170 °C 45 minut. Nechte zcela vychladnout.
  5. Připravte si směs na prolití. Do velice horkého mléka vsypte čas a levanduli a 10 až 15 minut louhujte. Poté přeceďte do mističky s kondenzovaným mlékem a promíchejte.
  6. Koláč důkladně propíchejte křížem krážem vidličkou, abyste narušili povrch a mléko se dobře vsakovalo. Poté lžící rozlévejte směs rovnoměrně po povrchu koláče. Pokud nespotřebujete všechnu směs, zbytek můžete použít do kávy nebo čaje.
  7. Borůvky nasypejte do hrnce se lžící moučkového cukru. Zahřívejte na středním stupni a míchejte asi minutu. Borůvky pustí šťávu, ale nebudou horké.
  8. Mascarpone vyšlehejte se smetanou a 2 lžícemi moučkového cukru do hustého krému.
  9. Tvaroh dejte do větší mísy. Přidejte borůvky, oslaďte ještě asi 2 lžícemi moučkového cukru a promíchejte. Po třetinách vmíchejte vyšlehané mascarpone se smetanou.
  10. Krémem potřete koláč. Vložte do lednice alespoň na hodinu, ideálně alespoň na dvě. Nakrájejte na jednotlivé porce. Ozdobte borůvkami, kvítky levandule a podávejte.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

The post Voní jako odpoledne v Provence. Earl grey koláč s borůvkami & levandulí appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek