Na zahrádkách rozkvétá spanilá levandule. Svou čarovnou vůní dokáže harmonizovat mysl a s pokrmy umí nevídané věci. Vyzkoušejte její výjimečnost v originálním Earl Grey koláči s borůvkovým krémem.
Levandule není v naší kuchyni příliš používaná. Její pronikavé aroma se byť v malém množství velmi projeví na chuťovém profilu pokrmu. Proto buďte obezřetní s dávkováním, ale nebojte se levanduli v pokrmech využít. Výborně se hodí právě k aromatickému čaji Earl Grey, kde prohloubí jeho osobitou vůni, a skvěle se pojí také s borůvkami, pomerančem nebo ostružinami.
Dávejte však pozor, jakou levanduli používáte. Už na první pohled vidíte rozdíl v květenství – pro kuchyňské využití volte levanduli lékařskou. Má jednoduché květenství oproti honosnější levanduli korunkaté. Tu nechte spíš na okrasu vaší zahrady.

Earl Grey koláč na plech s borůvkami a levandulí
Na 12 kousků potřebujete:
- 270 g hladké mouky
- 1,5 lžičky sušené levandule (kvítky)
- 1 plná lžička čaje Earl Grey
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- Špetka soli
- 140 g másla pokojové teploty
- 150 g cukru
- 3 vejce pokojové teploty
- 250 g podmáslí pokojové teploty
Na prolití:
- 50 ml plnotučného mléka
- 1 plná lžička čaje Earl Grey
- 1 lžička sušené levandule (kvítky)
- 100 g slazeného kondenzovaného mléka
- 1 lžička vanilkové pasty
Krém:
- 70 g borůvek (mrazených)
- Moučkový cukr
- 250 g mascarpone
- 200 g smetany ke šlehání
- 120 g tvarohu (tužší, ideálně Madeta)
Na ozdobení:
- Borůvky
- Čerstvá levandule

Postup
- Mouku prosijte do větší mísy. Levanduli a čaj roztlučte v hmoždíři a pak přes sítko prosijte k mouce. V sítku zůstanou pravděpodobně měkké částečky z kvítků, ty do těsta nepřidávejte. Dále k mouce přidejte kypřicí prášek a sodu, špetku soli a promíchejte.
- Změklé máslo pokojové teploty vyšlehejte s cukrem do pěny.
- Postupně zašlehejte vejce a nakonec podmáslí. Tuto směs vařečkou důkladně zapracujte do moučné směsi.
- Těsto přendejte do formy o rozměru 25 x 27 cm vyložené pečicím papírem. Uhlaďte. Pečte při 170 °C 45 minut. Nechte zcela vychladnout.
- Připravte si směs na prolití. Do velice horkého mléka vsypte čas a levanduli a 10 až 15 minut louhujte. Poté přeceďte do mističky s kondenzovaným mlékem a promíchejte.
- Koláč důkladně propíchejte křížem krážem vidličkou, abyste narušili povrch a mléko se dobře vsakovalo. Poté lžící rozlévejte směs rovnoměrně po povrchu koláče. Pokud nespotřebujete všechnu směs, zbytek můžete použít do kávy nebo čaje.
- Borůvky nasypejte do hrnce se lžící moučkového cukru. Zahřívejte na středním stupni a míchejte asi minutu. Borůvky pustí šťávu, ale nebudou horké.
- Mascarpone vyšlehejte se smetanou a 2 lžícemi moučkového cukru do hustého krému.
- Tvaroh dejte do větší mísy. Přidejte borůvky, oslaďte ještě asi 2 lžícemi moučkového cukru a promíchejte. Po třetinách vmíchejte vyšlehané mascarpone se smetanou.
- Krémem potřete koláč. Vložte do lednice alespoň na hodinu, ideálně alespoň na dvě. Nakrájejte na jednotlivé porce. Ozdobte borůvkami, kvítky levandule a podávejte.

The post Voní jako odpoledne v Provence. Earl grey koláč s borůvkami & levandulí appeared first on Forbes.