15. červnaSvátek má Venku je 28 °C, Skoro Jasno

Z trouby rovnou do srdce. Francouzské brambory Dauphinoise z pár surovin

Forbes Před 3 týdny

Brambory rozhodně nejsou fádní surovina, tento recept z nich dělá prvotřídní lahůdku. Vyzkoušejte zlatavé gratinované brambory Dauphinoise!

Jak už to u klasických receptů bývá, existuje mnoho různých variant, jak je připravit. Nejinak je to i u Gratin Dauphinois. Někde se brambory ve smetaně předváří, jinde se používá místo mléka vývar, někde se zas vynechává sýr. Nikdy ale nechybí česnek, tymián a hlavně smetana! Je důležité brambory při pečení zatížit, aby se dosáhlo kýžené struktury.

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Zapečené francouzské brambory se sýrem Dauphinoise

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 kg brambor typu A
  • 1 lžíci másla
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 230 ml plnotučného mléka
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžičku soli
  • ½ lžičky čerstvě mletého pepře
  • Špetku mletého muškátového oříšku
  • 2 bobkové listy
  • 1 snítku tymiánu
  • 200 g sýru Gruyère
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Předehřejte troubu na 160 °C. Máslem vymažte zapékací mísu o rozměrech cca 25 × 35 cm.
  2. Oloupejte brambory, nakrájejte je na asi 2mm plátky a dejte je do velké mísy se studenou vodou.
  3. Do hrnce nalijte smetanu ke šlehání a mléko, přidejte lžičku soli, mletý pepř, muškátový oříšek, bobkové listy, tři celé stroužky česneku a snítku tymiánu. Přiveďte k varu a vařte cca 3 minuty. Pak bobkové listy, česnek a snítku tymiánu ze směsi vyndejte a vyhoďte. 
  4. Na dno vymazané zapékací mísy nalijte asi sběračku smetanové směsi. Brambory slijte z vody a osušte. Polovinu jich vyskládejte přes sebe do zapékací mísy a zalijte asi třetinou ochucené smetanové směsi. Pak pokračujte ve vrstvení zbylých brambor a pořádně je stlačte. 
  5. Brambory zalijte zbylou smetanovou směsí, aby byly téměř ponořené. Jinou menší mísou brambory přes pečicí papír zatižte a pečte je zvolna asi 60 minut. 
  6. Po této době papír a zátěž odstraňte a povrch brambor posypte nahrubo nastrouhaným sýrem. Brambory vraťte do trouby a pečte při 190 °C dozlatova. 
  7. Hotové je posypte čerstvými lístky tymiánu a před podáváním nechte alespoň 10 minut vychladnout.

Tip: Takto upravené brambory můžete servírovat jako hlavní chod, ale i jako luxusní přílohu třeba k dušenému masu. V tomto případně klidně vynechte sýr. Ten ovšem nesmí chybět v dalším tradičním francouzském receptu z brambor, lahodné tartiflette.

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

The post Z trouby rovnou do srdce. Francouzské brambory Dauphinoise z pár surovin appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek