Brambory rozhodně nejsou fádní surovina, tento recept z nich dělá prvotřídní lahůdku. Vyzkoušejte zlatavé gratinované brambory Dauphinoise!
Jak už to u klasických receptů bývá, existuje mnoho různých variant, jak je připravit. Nejinak je to i u Gratin Dauphinois. Někde se brambory ve smetaně předváří, jinde se používá místo mléka vývar, někde se zas vynechává sýr. Nikdy ale nechybí česnek, tymián a hlavně smetana! Je důležité brambory při pečení zatížit, aby se dosáhlo kýžené struktury.

Zapečené francouzské brambory se sýrem Dauphinoise
Na 4 porce potřebujete:
- 1 kg brambor typu A
- 1 lžíci másla
- 200 ml smetany ke šlehání
- 230 ml plnotučného mléka
- 3 stroužky česneku
- 1 lžičku soli
- ½ lžičky čerstvě mletého pepře
- Špetku mletého muškátového oříšku
- 2 bobkové listy
- 1 snítku tymiánu
- 200 g sýru Gruyère

Postup
- Předehřejte troubu na 160 °C. Máslem vymažte zapékací mísu o rozměrech cca 25 × 35 cm.
- Oloupejte brambory, nakrájejte je na asi 2mm plátky a dejte je do velké mísy se studenou vodou.
- Do hrnce nalijte smetanu ke šlehání a mléko, přidejte lžičku soli, mletý pepř, muškátový oříšek, bobkové listy, tři celé stroužky česneku a snítku tymiánu. Přiveďte k varu a vařte cca 3 minuty. Pak bobkové listy, česnek a snítku tymiánu ze směsi vyndejte a vyhoďte.
- Na dno vymazané zapékací mísy nalijte asi sběračku smetanové směsi. Brambory slijte z vody a osušte. Polovinu jich vyskládejte přes sebe do zapékací mísy a zalijte asi třetinou ochucené smetanové směsi. Pak pokračujte ve vrstvení zbylých brambor a pořádně je stlačte.
- Brambory zalijte zbylou smetanovou směsí, aby byly téměř ponořené. Jinou menší mísou brambory přes pečicí papír zatižte a pečte je zvolna asi 60 minut.
- Po této době papír a zátěž odstraňte a povrch brambor posypte nahrubo nastrouhaným sýrem. Brambory vraťte do trouby a pečte při 190 °C dozlatova.
- Hotové je posypte čerstvými lístky tymiánu a před podáváním nechte alespoň 10 minut vychladnout.
Tip: Takto upravené brambory můžete servírovat jako hlavní chod, ale i jako luxusní přílohu třeba k dušenému masu. V tomto případně klidně vynechte sýr. Ten ovšem nesmí chybět v dalším tradičním francouzském receptu z brambor, lahodné tartiflette.

The post Z trouby rovnou do srdce. Francouzské brambory Dauphinoise z pár surovin appeared first on Forbes.