Tuk je nositelem chuti. Milovníci vepřových steaků by o tom mohli pět básně. Krkovici, která se navíc namarinuje v báječné pivní marinádě a opeče na grilu, bude opěvovat leckterý gurmet.
Jaké pivo do marinády použít?
Světlé, nebo tmavé? Vlastně je to věc vašich chutí. Pokud se nebojíte výraznějšího, trochu více hořkého a ráznějšího aroma, můžete použít pivo tmavé. Nic však nezkazíte, a možná se i více strávníkům do chutí trefíte, když do marinády použijete pivo světlé – ideálně „dvanáctku“. Pivu to v pokrmech pěkně sluší s medem, proto nechybí ani v této marinádě. Opečené vepřové tak bude mít lehce karamelovou dochuť.
Není pivo jako pivo – a také není vepřové jako vepřové. Pokud si nechcete kazit hostinu, vybírejte pečlivě dodavatele masa. Platí to nejen o hovězím nebo kuřecím, ale i o vepřovém. Možná se vám někdy stalo, že jste po upečení vepřového cítili ne úplně příjemnou vůni. Neplatí to obecně o vepřovém – nelze říci, že vepřové nevoní a tečka. Pokud u vás vepřové maso nemá dveře úplně zavřené, otevřete je tomu výrobci, který vám poskytne opravdu dobrý kus masa z chovu, který žil v důstojných podmínkách. Na chuti i vůni je to znát.

Grilovaná krkovice v pivní marinádě s medem a česnekem + pečené brambory
Na 4 porce potřebujete:
- 600 g vepřové krkovice
- 100 ml světlého dvanáctistupňového piva
- 3 lžíce oleje
- 1 lžíce medu
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- 1 lžička uzené papriky
- ½ lžičky tymiánu
- ½ lžičky čerstvě mletého pepře (černý či barevný)
- ¼ lžičky mletého kmínu
- ¼ lžičky mletého rozmarýnu
- Pár větviček čerstvého rozmarýnu
K podávání:
- 6 až 8 středně velkých brambor
- Olej
- Sůl
- Zakysaná smetana
- Pažitka

Postup
- Vepřovou krkovici nakrájejte na 4 stejně silné plátky.
- V míse promíchejte ingredience na marinádu – pivo, olej, med, prolisovaný česnek, sůl, uzenou papriku, tymián, pepř, kmín a mletý rozmarýn.
- V marinádě dobře obalte plátky masa. Mezi ně vložte několik větviček rozmarýnu. Mísu zakryjte fólií a nechte v lednici 2 hodiny nebo přes noc marinovat.
- Brambory omyjte a osušte. Každou zabalte do kusu alobalu. Položte na plech a vložte do trouby vyhřáté na 220 °C. Zabalené pečte 40 až 45 minut.
- Poté brambory rozbalte, ale v alobalu je nechte – aby tvořil jakousi mističku. Každou bramboru pokapejte olejem a osolte. Vraťte do trouby a dopékejte 15 minut.
- Namarinované maso grilujte z obou stran. Že je maso hotové, poznáte tak, že je na stisk pružné, ale ne příliš měkké.
- Maso podávejte s pečenou bramborou – tu doplňte zakysanou smetanou a nakrájenou pažitkou.

The post Žhavá legenda z grilu. O krkovici v pivu si budete povídat až do příští sezony appeared first on Forbes.