Pátek 20. červnaSvátek má Venku je 19 °C, Jasno

Domácí bulky, které neudělají ostudu žádnému burgeru

Forbes Před 5 hodinami

Ty nejepší domácí housky na hamburgery jsou měkké, máslové a přesně tak nadýchané, jak si to pořádný burger zaslouží. Nasáknou šťávu, podrží náplň a zvednou laťku celému grilování.

Domácí burgerové bulky jsou základem každého poctivého burgeru. Oproti kupovaným mají výraznější chuť, jsou měkčí, máslovější a díky správnému kynutí se pyšní i ideální strukturou – drží tvar, nepromáčí se a nerozpadají se po prvním kousnutí. Základem úspěchu je lahodné těsto s mlékem, máslem a vejcem, které dodají bulce jemnost i pevnost. Důležité je dát těstu také dostatek času – klidně dvě kola kynutí, pomalu a bez spěchu.

Můžete je posypat sezamem, mákem nebo špetkou soli, a pokud máte chuť na něco jiného, funguje i nastrouhaný sýr. Hotové bulky lze snadno zamrazit a znovu ohřát – stačí je nechat povolit při pokojové teplotě a krátce prohřát v troubě nebo opéct na grilu. Ať už připravujete klasický cheeseburger, nebo kreativní vegetariánskou variantu, s domácími bulkami vždycky působí celý výsledek propracovaněji.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Máslové domácí burgerové bulky

Na 6 kusů potřebujete:

  • 120 g vlažného mléka
  • 1 lžičku krupicového cukru
  • 260 g hladké mouky
  • 5 g sušeného či 15 g čerstvého droždí
  • 130 g rozpuštěného másla
  • 1 žloutek
  • ½ lžičky soli
  • Sezam, mák či hrubá sůl na posypání
  • 1 vejce na potření
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Asi polovinu vlažného mléka smíchejte s cukrem, dvěma lžícemi mouky a droždím. Promíchejte do kaše a nechte 10 minut vzejít kvásek. Jakmile je plný bublin, nasypte do velké mísy či mísy od robota zbylou mouku, přidejte 90 g rozpuštěného másla, zbylé mléko, sůl, žloutek a nabublaný kvásek. Vše nahrubo promíchejte a nechte odpočívat 5 minut.
  2. Hněťte v robotu cca 10 minut, dokud není těsto hladké, elastické a lehce lepivé, ručně to trvá ještě o něco déle, pokud se stále lepí až moc, přidejte ještě trochu mouky. Uhnětené těsto nechte pod utěrkou na teplém místě vykynout 45 minut až hodinu, mělo by zdvojnásobit svůj objem. Celý proces můžete ještě jednou zopakovat, těsto prohněťte a nechte znovu vykynout.
  3. Jakmile je těsto nakynuté, plech vyložte pečicím papírem. Nakynuté těsto párkrát prohněťte, abyste z něj dostali vzduch, a celé ho zvažte, mělo by mít okolo 550 g. Rozdělte ho na šest dílů o váze cca 90 g.
  4. Kus těsta lehce v ruce zpracujte a vytvořte z něj pevný měšec. Spoje seštípněte k sobě a kuličku vložte do dlaně. Dlaň obraťte k lince a těsto v dlani jemně koulejte po nepomoučněné pracovní ploše, takže vznikne pravidelný, hladký a utažený bochánek.
  5. Jakmile jsou veškeré bochánky vytvarované, nechte je dalších 40 minut pod utěrkou vykynout na plechu, následně předehřejte troubu na 190 °C. Nakynuté bulky důkladně potřete prošlehaným vajíčkem a posypte sezamem.
  6. Vložte do předehřáté trouby na asi 18 minut či dokud nebudou bulky zcela zlatavé. Ihned po vyndání je potřete zbylým rozpuštěným máslem a nechte na plechu kompletně vychladnout.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

The post Domácí bulky, které neudělají ostudu žádnému burgeru appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek