Jsou tři a pondělí může být pro každého z nich kariérním zlomem. Tři špičkoví čeští kuchaři se v karlovarském Grandhotelu Pupp postaví proti sobě. Čeká je boj o postup do evropského kola soutěže Bocuse d’Or. A pak možná i na světové finále.
Slavnostní sál hotelu Pupp se promění na prostor, který zkombinuje prostředí sportovní arény, restaurační kuchyně a zážitkové restaurace. Hlavní hvězdy jsou jasné: trojice kuchařů, kteří na jaře prošli sítem nominačního kola, v rámci něhož bylo potřeba navrhnout menu tak přitažlivé, aby dostatečně dokázalo oslnit porotu.
Dva z trojice mladých mužů už atmosféru národního finálového kola soutěže, o níž se mluví jako o kuchařské olympiádě, zažili. Dominik Unčovský a Vojtěch Petržela se spolu a s dalšími osmi konkurenty vzájemně utkali před dvěma lety. Zatímco Vojtěch Petržela tehdy skončil skončil třetí, Dominik Unčovský bral první místo. Tu samou dvojici letos doplní ještě Štěpán Zouzal.
Kdo jsou tedy kuchaři, které čeká tvrdý boj trvající nanejvýš pět hodin a pětatřicet minut, což je čas, během kterého musí vytvořit to samé navržené menu, které zůstává do poslední chvíle tajné?
Dominik Unčovský je sous chef Makro Akademie. Prošel podniky jako La Bottega di Finestra nebo Sansho a díky úspěchu v Bocuse d’Or dostal možnost pracovat v tříhvězdičkové michelinské restauraci Aqua, která je součástí wolfsburského hotelu Ritz-Carlton.
Vojtěch Petržela je zástupce šéfkuchaře ve vinohradském podniku Výčep Korunní, kde spolu s šéfkuchařem Jiřím Hrachovým vytváří moderní česká jídla obohacená o nádech Valašska. Vojtěch je také bývalým kapitánem juniorského národního týmu a seniorského týmu kuchařů a cukrářů České republiky. Ocenění Kuchař roku získal už v jednadvaceti letech.
Štěpán Zouzal první zkušenosti získával už jako student během praxe v Augustine, A Luxury Collection Hotel Prague. Teď jeho jídla ochutnávají hlavně ti, kdo zamíří do restaurace ZEM v pětihvězdičkovém hotelu Andaz v centru Prahy.
Všechny tři čeká stejný úkol. Připravit menu, které bude stát na povinných ingrediencích, jež jsou pro daný rok pro všechny soutěžící stejné.
První jídlo servírované na tác se tak letos neobejde bez dančího hřbetu, dančí plece a lišek. Jídlo servírované na talíř pak musí obsahovat candáta, bílý chřest a rané brambory. To vše budou muset zpracovat, uvařit a naservírovat během už zmíněného časového limitu.
O hodnocení se postará mezinárodní porota, kde nebudou chybět špičky světové gastronomie. Jednoznačně to platí o Regisi Marconovi, vítězi světového finále Bocuse d’Or v roce 1995, který je zároveň otcem Paula Marcona, vítěze finále Bocuse d’Or z letošního roku.

To samé lze tvrdit i o Sebastianu Gibrandovi, stříbrném kuchaři z finále v roce 2019. A stranou nebude stát ani česká část poroty, kam spadá například Patrik Jaroš, bronzový Bocuse d’Or z roku 1995, nebo Marek Fichtner či Filip Sajler.
Bocuse d’Or ale není jen kuchařská soutěž. Je to také show pro veřejnost, která může svého favorita hlasitě podporovat z tribun a ochozů, případně ze židlí pop-up Bocuse d’Or Restaurant, kde se během dne bude ve čtyřech časových blocích servírovat degustační menu s vinným párováním.
„Restaurant, do kterého se stále ještě dají koupit vstupenky, bude v centru všeho dění, na dosah soutěžních týmů a poroty. Hosté tak budou vnímat a pozorovat všechno napětí, kreativitu a kulinářské umění z pár metrů,“ říká Adam Eliáš, CEO české mutace Bocuse d’Or.
Součástí dne budou i workshopy a přednášky pro veřejnost. Mezi speakry se například objeví hned dva členové letošního výběru Forbes 30 pod 30.
V prvním případě jde o Hanu Sahulovou Součkovou, farmářku a zakladatelku farmy v Semicích. V druhém pak o Tomáše Ngoce, jenž se z hotelové školy v Kroměříži dostal až do gastronomické špičky v podobě vedoucího místa manažera v dvouhvězdičkové londýnské restauraci Story.
The post Kdo bude vítězem Bocuse d’Or? Tři kuchařské talenty čeká horké pondělí appeared first on Forbes.