Pátek 20. červnaSvátek má Venku je 23 °C, Skoro Jasno

Oslava či večeře s dětmi? Nejlepší pražské restaurace pro každou příležitost

Forbes Před 5 hodinami

Praha je plná výborných restaurací, ne každá ale slouží stejnému účelu. Jsou podniky, kam chcete vzít lidi na oslavu, a jiné, kam vyrazíte čistě za kulinářským zážitkem. Existují restaurace, kam opravdu nechcete vzít partu rozjívených dětí, ale i ty, kde hlučící malí lidé nebudou vůbec nikomu vadit. A kam zamířit, když budete chtít vzít zahraničního hosta na dobrou českou klasiku?

Alma, když chcete stylově slavit

Restaurace v Jirchářích v centru Prahy od otevření před pár lety platí za jistotu. Majitelům se tu povedlo dobře zkombinovat formální s neformálním a Alma tak nepůsobí ani jako hipster bistro, ale ani jako přehnaně formální restaurace, kam se budete bát vyrazit bez obleku.

I dnes je jejich menu plné hravých a trochu experimentálních chuťových kombinací a ukazuje, že ani s nastavenou laťkou se nebojí experimentovat. Alma je svým charakterem vhodná jako restaurace, kam chcete vzít někoho na důležitou oslavu. Zastavit se tady můžete ale i na oběd nebo na kávu, kterou vám udělají v přilehlé denní kavárně.

info Foto Alma

El Camino, když chcete vzít na rande někoho speciálního

Subžánr romantické restaurace v posledních letech trochu zmizel z radaru. Kdysi jej představovaly hlavně italské restaurace s intimním osvětlením a svíčkami na stole. Kdybych měl ale vybrat jednu restauraci, kam je ideální vzít na večeři vaši milovanou bytost, byl by to vinohradský tapas a vinný bar El Camino. A nejen proto, že je to jedna z nejlepších restaurací v Praze.

info Foto El Camino

Romantické rande většinou nejde úplně dohromady s obřím řízkem nebo burgrem a pivním speciálem, i když, jak se říká, proti gustu… Šel bych sem jednak proto, že jde o restauraci, která je zasvěcená lásce, v tomto případě lásce majitele Davida Böhma ke Španělsku, a taky proto, že menší tapas v kombinaci s vybraným vínem jako začátek dlouhé noci zní daleko lákavěji než přeplněný talíř v sebelepší české hospodě. 

Taro, když chcete intimní kulinářský zážitek

Čím menší restaurace, tím zajímavější kulinářský zážitek. Zvlášť když při přípravě jídla můžete kuchaři koukat přímo pod ruce. Koncept otevřených restaurací, které mnozí z vás možná znají z Asie, není v Česku stále ještě úplně doma a Taro, které kdysi s tímhle odvážným nápadem otevřelo na Smíchově, patří tedy spíš mezi výjimky.

Asjiská restaurace Taro
info Foto David Turecký

Šéfkuchař Kanh Ta, který v posledních letech stihl s bratrem otevřít také Dian na Brumlovce, kombinuje asijské pokrmy a chutě a dá vám nahlédnout doslova do kuchyně. Taro se před nějakou dobou navíc z původní adresy přestěhovalo do centra a najdete jej přímo na Národní třídě. 

U Kalendů, když chcete vzít ven kamarády 

Jdete ven s kamarády, chcete prostě dobře jíst, dát si společně pivo a nepotřebujete serepetičky okolo? Sázku na jistotu najdete hned nad Náplavkou. Ať jde o paštiku, kuřecí srdíčka, nebo jejich kuře Kijev, hladoví rozhodně neodejdete.

info Foto U Kalendů

Přidejte k tomu domácí chleba, který si pečou v pekárně vedle, a výborně ošetřené pivo a fakt, že po večeři můžete pokračovat ještě na jedno u řeky, a vyjde vám jasný vítěz. Jediné, s čím se u Kalendů moc nechytáte, jsou bezmasá jídla, ale třeba se jednoho dne dočkáme i toho.

U Matěje, když chcete návštěvníkům představit českou kuchyni současně

Matěj Jana Punčocháře není sice žádná formalita, klame ale trochu tělem, protože jídlo tady rozhodně nešidí. Vzhledem k tomu, že restaurace sídlí v zahradě trochu zastrčené pražské Hanspaulky obklopené kaštany, má výlet sem vždycky nádech malé události.

info Foto U Matěje

Punčochář se rozhodl zrevidovat českou a rakousko-uherskou kuchyni a na lístku vždy najdete jídla, která sice nejsou tradiční řízek nebo knedlo vepřo zelo, lokálními chutěmi a ingrediencemi to ale jsou variace na českou klasiku.

Ať už jde o telecího pavoučka v navinulé, nakyslé omáčce, čerstvou sladkovodní rybu nebo jejich buchty s rumem a rozinkami, které tu servírují s kopečkem zmrzliny, Matěj je místo, kam můžete vzít i zmlsané cizince a představit jim lokální kuchyni moderně a bez balastu.

U Veverky, když chcete návštěvníkům představit českou kuchyni tradičně

Je-li U Matěje lepší hospoda, pak U Veverky je prostě hospoda. Ale jaká! Jestli v Praze existuje hostinec, kde jsem nikdy nejedl špatně, pak je to Veverka.

Své o tom ví většina rezidentů Bubenče, protože najít tady místo třeba o víkendu je občas docela umění a rozhodně tady neuslyšíte jen češtinu. A chcete-li hostům dopřát kachnu se zelím (zelí tady dělají jedno z nejlepších v Praze, červené a sladké s trochou perníkového koření), guláš, smažák nebo řízek a spláchnout to dobře čepovanou plzní, jste na správné adrese.

Výhodou hospody je také to, že svoje bestsellery mají na lístku prakticky každý víkend, takže nemusíte mít obavu, že až sem vezmete své známé, tak třeba svíčková zrovna nebude.

Big Smokers, když se chcete sejít s kamarády nebo rodinou a dětmi 

Prostorné bistro v Holešovicích si našlo cestu do srdcí a žaludků místních kombinací výborného uzeného masa, různých amerických speciálů (včetně nasládlých housek, ve kterých se některá masa servírují) i občasných oslav, které rozhodně nebývají tiché.

info Foto Big Smokers

Solidní pivní sety, u kterých se tady sedí, stejně jako jejich velikost jsou dobrý indikátor toho, že Big Smokers se rozhodně nebojí neformálnosti a zároveň že jde o místo, kam je nejlepší vyrazit ve větší skupině. Většinou tu v jakékoliv době volně pobíhají děti a právě kvůli atmosféře, která je spíš rozjařená než intimní, to to opravdu, ale opravdu nikomu nevadí. 

Mr. HotDoG, když máte kocovinu

Letenský HotDoG znají dobře nejen milovníci americké kuchyně, ale také všichni, kdo si naplánovali cheat day nebo si v pátek nebo v sobotu dali o skleničku víc. Jestli máte druhý den trochu těžší, tak můj univerzální recept zní: Chilli Dog a hranolky.

info Foto Mr. HotDog
Foto Mr. HotDog

Není to nejzdravější, ale je to setsakra dobré. Podnik se nedávno rozrostl o Sandwich Rodeo a tak se můžete svobodně rozhodnout, jestli si dáte hotdog nebo něco ze speciálů ze Sandwiche, třeba smaženou rybu s hranolky. Příjemným doplňkem jsou tady i pivní speciály a vybrané koktejly, které v žádném jiném fast foodu rozhodně nedostanete.

Slice, Slice Baby, když chcete prostě na pizzu

Z populárního italského rychlého občerstvení se za poslední dekádu stala v mnoha restauracích gastronomická událost. Vezmeme-li v potaz, jak se obvykle servíruje a jí pizza třeba v Neapoli nebo v Římě, tedy na ulici a do ruky, může to působit až trochu komicky.

info Foto Honza Zima

Je samozřejmě na každém restauratérovi, jak pizzu prezentuje, já si ale nejvíc užívám, když si ji dávám v neformálním prostředí. Přesně tak jak ji v Praze dělají v Holešovicích Slice Slice Baby. Takže pokud chcete prostě jen zajít na pizzu a neřešit přitom, jestli jste dostatečně dobře oblečení, vyrazte do Dělnické v Holešovicích.

Café Savoy, když si chcete pochutnat na snídani

S víkendovými brunchi se nám trochu roztrhl pytel, až se jeden diví, kolik lidí v Praze je nadšených z možnosti dát si v neděli vajíčka za tři stovky. Trochu stranou ale zůstali snídaně, kterým se věnuje v Praze daleko méně bister a restaurací.

info Foto Honza Zime

Chcete-li si jednou za čas dopřát opravdu sváteční snídani, neexistuje asi lepší místo než Savoy. Ať proto, že jde o jedno z nejkrásnějších bister nebo proto, že snídaňových variant tady najdete nepřeberně, od prosté kontinentální snídaně, po anglickou nebo ústřice a šampaňské. Savoy je zároveň výborné výchozí místo, pokud se rozhodnete projít se po poledni na Petřině nebo po centru Prahy. 

The post Oslava či večeře s dětmi? Nejlepší pražské restaurace pro každou příležitost appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek