Krémový vývar, nudle, pikantní maso a právě tak akorát uvařená vejce. Zkrátka miska plná blaha zvaná tantanmen. Tento ramen spojuje chutě a vůně daleké Asie, ale zvládnete ho i doma, a to bez dlouhých hodin u plotny. Když se správně připravíte, uvaříte si ho bez stresu klidně ve všední den.
Tantanmen (neboli tan tan ramen) je sytý, pálivý, návykový a překvapivě rychlý. Stačí půlhodina v kuchyni a hotová umami balada je na stole. Pálivost si odregulujete množstvím přidané chilli pasty a dopřát si ho můžete také ve vege verzi ze zeleninového vývaru a veganského masa nebo nadrobeného tofu.

Jak si ramen efektivně uvařit doma
Úskalí domácí přípravy ramenu tkví v množství jednotlivých položek jídla, která sice jednotlivě nejsou složitá na přípravu, ale dohromady už nějaký čas zaberou, a nádobí zašpiní také poměrně dost. Tomu se alespoň částečně vyhnete tím, že některé položky připravíte předem a ideálně ve větším množství: například vývaru uvaříte rovnou celý hrnec a zbylý zamrazíte nebo „zavaříte“ dle tohoto návodu.
Stejně tak masa udělejte rovnou dvoj- nebo trojnásobné množství a část zamrazte, je skvělé i jen k rýži, restované zelenině nebo nudlím. Vejce je nejlepší uvařit den dva dopředu a nechat marinovat v sojové omáčce. K základu přihodíte zeleninu, co máte zrovna po ruce. Kromě bok choy, špenátu nebo kadeřávku, které stačí jen krátce spařit a vložit do polévky, dobře funguje i čerstvá či mrazená brokolice, kukuřice, edamame, strouhaná mrkev nebo všelijaké houby. Zeleninu můžete chvilku povařit (mrazenou kukuřici a edamame stačí na dvě minuty přihodit k nudlím) nebo orestovat (mrkev, žampiony).
Pak už jen pokrájíte jarní cibulku pro svěžest a polévku posypete něčím křupavým. Hodí se sezam, chilli crisp, řasa nori, sekané arašídy nebo třeba smažená cibulka.
Veškeré exotičtější suroviny jako tahini, sezamový olej nebo doubanjiang či gochujang pořídíte v asijských potravinách, dobře zásobených vietnamských večerkách i na Rohlíku. Více o surovinách si přečtěte v receptu na čínské dan dan nudle.

Tan Tan Ramen (Tantanmen): japonská nudlová polévka s mletým masem
Na 4 porce masa potřebujete:
- 400 g mletého vepřového masa (lze i hovězí, drůbeží, veganské či tofu)
- 2 lžíce oleje (skvělý je sezamový)
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce čerstvého zázvoru
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 až 2 lžíce doubanjiang či gochujang
- 2 lžíce světlé sojové omáčky
- 2 lžíce sake, bílého vína nebo čínského vína Shaoxing (lze vynechat)
Na tare a polévku:
- 4 lžíce tahini nebo arašídového másla
- 4 lžíce světlé sojové omáčky
- 3 lžíce chilli oleje (sečuánský či chilli crisp)
- 2 lžíce rýžového octa
- 1 až 1,5 l kuřecího vývaru
- 500 ml rostlinného mléka (neslazené ovesné, sojové či kokosové)
Dále:
- 4 vejce
- 4 porce ramen nudlí
- 2 až 4 bok choy (pak choy)
- 2 jarní cibulky
- Sezam
- Chilli olej (sečuánský či chilli crisp)

Postup
- Orestujte zprudka maso na troše oleje. Vařečkou ho přitom rozdělujte na menší kousky. Když je ze všech stran zlatavé, přidejte prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor a nechte minutu rozvonět. Dochuťte cukrem, chilli pastou dle chuti, sojovou omáčkou a trochou sake či vína. Za občasného míchání zahřívejte, než se většina tekutiny odpaří a maso lehce zkaramelizuje.
- Vejce vložte do vroucí vody, vařte 6 minut a 45 vteřin, zchlaďte studenou vodou a oloupejte. Ještě lepší jsou vejce marinovaná: po oloupání je alespoň na 30 minut, ale ještě lépe den či dva předem naložte do 2 lžící sojové omáčky, 1 lžíce mirinu nebo rýžového octa a tolika vody, aby byla těsně ponořená. Vajec můžete naložit víc, mít je v lednici a spotřebovat do 3 dnů.
- Nudle uvařte v osolené vodě dle návodu na obalu, na poslední minutu přidejte do hrnce podélně rozkrojené zelí pak choy a sceďte.
- Ve větším hrnci prošlehejte tahini, sojovou omáčku, asijský chilli olej (koupený či domácí sečuánský nebo chilli crisp) a ocet. Přilijte vývar a rostlinné mléko (já mám nejradši ovesno-sójové), přiveďte téměř k varu, ochutnejte a případně dochuťte.
- Do misek rozdělte nudle, zalijte vývarem, obložte masem, kousky bok choy a rozpůleným vejcem a posypejte nasekanou jarní cibulkou a sezamem. Dle chuti přidejte další chilli olej a můžete se dát do toho!

The post Tan tan ramen. Umami zážitek, co stihnete i po práci appeared first on Forbes.