Čtvrtek 19. červnaSvátek má Venku je 22 °C, Skoro Jasno

Tan tan ramen. Umami zážitek, co stihnete i po práci

Forbes Před 5 hodinami

Krémový vývar, nudle, pikantní maso a právě tak akorát uvařená vejce. Zkrátka miska plná blaha zvaná tantanmen. Tento ramen spojuje chutě a vůně daleké Asie, ale zvládnete ho i doma, a to bez dlouhých hodin u plotny. Když se správně připravíte, uvaříte si ho bez stresu klidně ve všední den.

Tantanmen (neboli tan tan ramen) je sytý, pálivý, návykový a překvapivě rychlý. Stačí půlhodina v kuchyni a hotová umami balada je na stole. Pálivost si odregulujete množstvím přidané chilli pasty a dopřát si ho můžete také ve vege verzi ze zeleninového vývaru a veganského masa nebo nadrobeného tofu.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Jak si ramen efektivně uvařit doma

Úskalí domácí přípravy ramenu tkví v množství jednotlivých položek jídla, která sice jednotlivě nejsou složitá na přípravu, ale dohromady už nějaký čas zaberou, a nádobí zašpiní také poměrně dost. Tomu se alespoň částečně vyhnete tím, že některé položky připravíte předem a ideálně ve větším množství: například vývaru uvaříte rovnou celý hrnec a zbylý zamrazíte nebo „zavaříte“ dle tohoto návodu.

Stejně tak masa udělejte rovnou dvoj- nebo trojnásobné množství a část zamrazte, je skvělé i jen k rýži, restované zelenině nebo nudlím. Vejce je nejlepší uvařit den dva dopředu a nechat marinovat v sojové omáčce. K základu přihodíte zeleninu, co máte zrovna po ruce. Kromě bok choy, špenátu nebo kadeřávku, které stačí jen krátce spařit a vložit do polévky, dobře funguje i čerstvá či mrazená brokolice, kukuřice, edamame, strouhaná mrkev nebo všelijaké houby. Zeleninu můžete chvilku povařit (mrazenou kukuřici a edamame stačí na dvě minuty přihodit k nudlím) nebo orestovat (mrkev, žampiony).

Pak už jen pokrájíte jarní cibulku pro svěžest a polévku posypete něčím křupavým. Hodí se sezam, chilli crisp, řasa nori, sekané arašídy nebo třeba smažená cibulka.

Veškeré exotičtější suroviny jako tahini, sezamový olej nebo doubanjiang či gochujang pořídíte v asijských potravinách, dobře zásobených vietnamských večerkách i na Rohlíku. Více o surovinách si přečtěte v receptu na čínské dan dan nudle.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Tan Tan Ramen (Tantanmen): japonská nudlová polévka s mletým masem

Na 4 porce masa potřebujete:

  • 400 g mletého vepřového masa (lze i hovězí, drůbeží, veganské či tofu)
  • 2 lžíce oleje (skvělý je sezamový)
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 až 2 lžíce doubanjiang či gochujang
  • 2 lžíce světlé sojové omáčky
  • 2 lžíce sake, bílého vína nebo čínského vína Shaoxing (lze vynechat)

Na tare a polévku:

  • 4 lžíce tahini nebo arašídového másla
  • 4 lžíce světlé sojové omáčky
  • 3 lžíce chilli oleje (sečuánský či chilli crisp)
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1 až 1,5 l kuřecího vývaru
  • 500 ml rostlinného mléka (neslazené ovesné, sojové či kokosové) 

Dále:

  • 4 vejce
  • 4 porce ramen nudlí
  • 2 až 4 bok choy (pak choy)
  • 2 jarní cibulky
  • Sezam 
  • Chilli olej (sečuánský či chilli crisp)
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Orestujte zprudka maso na troše oleje. Vařečkou ho přitom rozdělujte na menší kousky. Když je ze všech stran zlatavé, přidejte prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor a nechte minutu rozvonět. Dochuťte cukrem, chilli pastou dle chuti, sojovou omáčkou a trochou sake či vína. Za občasného míchání zahřívejte, než se většina tekutiny odpaří a maso lehce zkaramelizuje.
  2. Vejce vložte do vroucí vody, vařte 6 minut a 45 vteřin, zchlaďte studenou vodou a oloupejte. Ještě lepší jsou vejce marinovaná: po oloupání je alespoň na 30 minut, ale ještě lépe den či dva předem naložte do 2 lžící sojové omáčky, 1 lžíce mirinu nebo rýžového octa a tolika vody, aby byla těsně ponořená. Vajec můžete naložit víc, mít je v lednici a spotřebovat do 3 dnů.
  3. Nudle uvařte v osolené vodě dle návodu na obalu, na poslední minutu přidejte do hrnce podélně rozkrojené zelí pak choy a sceďte.
  4. Ve větším hrnci prošlehejte tahini, sojovou omáčku, asijský chilli olej (koupený či domácí sečuánský nebo chilli crisp) a ocet. Přilijte vývar a rostlinné mléko (já mám nejradši ovesno-sójové), přiveďte téměř k varu, ochutnejte a případně dochuťte.
  5. Do misek rozdělte nudle, zalijte vývarem, obložte masem, kousky bok choy a rozpůleným vejcem a posypejte nasekanou jarní cibulkou a sezamem. Dle chuti přidejte další chilli olej a můžete se dát do toho!
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

The post Tan tan ramen. Umami zážitek, co stihnete i po práci appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek