Úterý 06. květnaSvátek má Venku je 10 °C, Polojasno

Z Prahy do Děčína. S proseccem se mu tam daří mnohem lépe

Forbes Před 11 měsíci

Otevřít si vinný bar se zaměřením na prosecco nebyl první plán. Ukázalo se ale, že to bylo skvělé byznysové rozhodnutí.

Přemek Veselý k vínu přičichl a našel k němu vztah při studiích v Americe. „Pracoval jsem tehdy v restauraci v Hamptons, kde si mě vzal manažer pod ochranná křídla a o vínu mě toho spoustu naučil,“ vzpomíná Přemek, který se do Česka vrátil v šestadvaceti letech, a i když chtěl otevřít něco svého, ještě se na to necítil.

Po pěti letech na pozici obchodního ředitele podle vlastních slov totálně vyhořel a už si byl jistý, že chce do gastra, které si vysnil. S kamarádkou advokátkou tehdy v roce 2013 otevřeli vinný bar Tempo Allegro na Starém Městě kousek od Karlova mostu.

Do Tempa se od začátku snažil přenést styl pohostinnosti, který se naučil v Americe. Cítili jste se tady pokaždé vítaní a čas, který jste tady strávili, rychle utíkal.

„Byli jsme maličcí a měl jsem prostor se věnovat turistům, kteří k nám chodili. Díky tomu přicházela jedna dobrá recenze za druhou a časem jsme se dokonce dostali na první místo na Tripadvisoru, který tehdy frčel. A to bylo peklo, protože jsme spadali do kategorie restaurací a hosté očekávali plnohodnotnou kuchyň, kterou jsme neměli,“ směje se dneska Přemek.

Tempu se dařilo, vybudoval si jméno a krásně fungovala spolupráce v rámci podniků v ulici Karolíny Světlé.

„Jenže pak přišel covid a Staré Město to odneslo asi nejvíc. Stalo se z něj město duchů a nikdo tady nebyl,“ vzpomíná Přemek. I když v různých mezičasech otevřeli, tenhle podnik stál na turistech, kteří v Praze nebyli.

„Celou dobu, co podnikám, se dívám po různých místech k pronájmu a jedno jsem objevil přímo na náměstí v Děčíně. Na podzim 2020 padlo rozhodnutí Tempo zavřít a pár měsíců nato jsme s Radimem Stejskalem, který z Děčína pochází, otevřeli Prosecco Děčín,“ vysvětluje změnu Přemek. V podstatě se jim podařilo objevit díru na místním trhu a otevřít místo, které tady neexistovalo a dodnes vlastně neexistuje.

„Tak jak byl start v Praze pomalý, tak v Děčíně naprosto raketový a nebyli jsme na to ani pořádně připravení. Lidi byli hrozně vděční a dodnes nám říkají, že jsou rádi, že jsme tady otevřeli,“ popisuje Přemek. Od začátku bylo jasné, že se budou soustředit na trendy prosecco a italská vína. Díky blízkosti Německa si našli italský velkoobchod přímo tam.

„Před rokem došlo ke změně evropské legislativy, a abychom mohli z Německa dovážet víno, museli jsme si vyřídit vlastní daňové číslo. Díky tomu ale můžeme dovážet vína z celé Evropské unie, tak jsme si řekli, proč si nevozit vína napřímo,“ dodává Přemek.

První objednávka dorazila na podzim minulého roku a tento rok plánují dovoz zhruba patnácti tisíc lahví. Dnes napřímo vozí prosecco ze čtyř butikových vinařství – Le Rughe, Vigna Rampante, Bianchin a Serafini & Vidotto.

„Před rokem jsme byli na italském veletrhu vína ve Veroně, kam jsme šli pozdravit naše vinaře a vybrali si ty, se kterými chceme spolupracovat. Třeba prosecco od Vigna Rampante nás úplně uchvátilo a věděli jsme, že ho musíme mít,“ popisuje výběr Přemek a dodává, že si za rok vybudovali už opravdu přátelské vztahy.

A když se s Přemkem nebo Radimem v děčínském Proseccu potkáte, pochopíte proč. Oba jsou srdcaři a je vidět, jak je prosecco a příběhy vinařů baví.

Když srovnává byznys mezi Prahou a Děčínem, hodnotí ten děčínský jako výrazně lepší. „I když máme v Děčíně jinak nastavené ceny, tak máme taky menší nájem, mnohem víc prostoru a čísla jsou ve finále mnohem lepší než v Praze.“

Kromě spotřeby ve vlastním podniku dodávají i do hotelů v Českém Švýcarsku nebo třeba na pražský magistrát a do rezidence primátora. Tento rok se chystají otevřít další podnik, který se bude točit i kolem italské kávy Bin, kterou mimochodem jako jediní do Česka vozí od jednoho ze svých vinařů.

Tak až budete mít cestu na sever, stavte se na skleničku, Přemek s Radimem vám doporučí některé z prvotřídních prosecc se zajímavým příběhem.

Pokračovat na celý článek