Tento koláč neoslní žádnými exotickými surovinami, ale sametovým těstem se zakysanou smetanou, šťavnatými meruňkami a jednoduchou přípravou rozhodně ano. Přivítejte sezonu meruněk touto vláčnou parádou!

Jednoduchý meruňkový koláč s mandlemi a zakysanou smetanou
Na formu o průměru 22 cm potřebujete:
- 125 g měkkého másla
- 130 g cukru krupice
- Kůra z 1 citronu
- ¼ lžičky soli
- 3 vejce
- 200 g zakysané smetany
- 1 lžička vanilkového nebo mandlového extraktu
- 150 g hladké mouky
- 70 g mandlové mouky nebo 40 g kokosu
- 1 lžička kypřicího prášku
- 500 gramů meruněk
Na dokončení:
- 2 lžíce meruňkového džemu
- 1 lžíce Grand Marnieru nebo rumu
- 2 lžíce mandlových lupínků

Postup
- Koláčovou formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Meruňky vypeckujte a asi polovinu (nebo zkrátka tolik, abyste je vyskládali na povrch koláče) jich nechte takto, zbylé pokrájejte na kousky.
- Změklé máslo prošlehejte s cukrem, citronovou kůrou (jen její žlutou částí) a solí. Pokud máte elektrický šlehač, použijte ho. Pokud máte čas, máslo s cukrem šlehejte klidně 5 minut, až vznikne světlá nadýchaná pěna. Postupně po jednom zapracujte vejce, poté vmíchejte smetanu, vanilku, mouku, mandle, kypřicí prášek a pokrájené meruňky.
- Těsto rozetřete do formy, poklaďte půlkami meruněk a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 40 minut nebo až je špejle zapíchnutá do středu těsta po vytažení suchá.
- Džem na plotně nebo v mikrovlnce přiveďte k varu (kdyby v něm bylo moc kousků, propasírujte ho přes sítko), vmíchejte alkohol, upečený koláč touto směsí potřete a na závěr posypejte mandlovými lupínky. Glazuru i mandle můžete vynechat, ale zaberou jen chvilku a koláči přitom dodají lahodný závěr i křupnutí.

The post Zamíchat a hotovo. Letní meruňkový koláč s mandlemi a zakysanou smetanou appeared first on Forbes.